Titel WorkshopHet Schrijflab
Creatief schrijven met 4-havo en 4-vwo
‘Ik vind het vooral leuk dat je vrij mocht schrijven, dus ook op een poëtische manier’.
OmschrijvingVoor mijn promotieonderzoek naar het effect van creatief schrijven in het voortgezet onderwijs hebben we met docenten Nederlands van twee verschillende scholen in het schooljaar 2016-2017 een lessenserie creatief schrijven ontwikkeld voor 4-havo/vwo: Het Schrijflab. Deze lessenserie hebben we gegeven in 7 verschillende 4-havo/vwo-klassen. Het hoofddoel van de lessenserie was om leerlingen te leren korte creatieve verhalen te schrijven en om verhalen en verhaalfragmenten te herschrijven tot een creatievere versie. Leerlingen werden geholpen om ideeën te genereren doordat er een steeds terugkerende divergerende denkfase door de lessenserie heenloopt.

In de workshop leg ik uit voor welke leeractiviteiten en schrijfopdrachten we hebben gekozen, wat de leerlingen ervan vonden en ervaar je ook zelf hoe het is om creatief te schrijven en je werk te delen met anderen. We doen samen de startopdracht waarbij ik met de hele klas heb gekeken welk groepje de meeste originele ideeën kon bedenken en je schrijft een kort verhaalfragment. Ook zullen we teksten van leerlingen lezen en bespreken welke cruciale elementen uit de lessenserie bijdragen aan het schrijven van goede creatieve teksten. Tot slot zal ik ingaan op een vaak geuit bezwaar tegen creatief schrijven, ‘Hoe kun je dat nou beoordelen?’, door toe te lichten hoe wij de beoordeling hebben aangepakt en welke mogelijkheden er zijn.
WorkshopleiderAnouk ten Peze
DoelgroepDocenten in het VO
Maximaal aantal deelnemers20
In deze workshop leer jeVan welke leeractiviteiten en schrijfopdrachten je gebruik kunt maken als je creatief wilt schrijven met leerlingen.
Hoe je de feedback kunt organiseren en hoe je de teksten kunt beoordelen.
WerkvormenKorte instructie
Groepsopdrachten
Oefening divergent denken
Teksten lezen en beoordelen
Zelf creatief schrijven
Eigen teksten delen.
Voorkennis of voorbereiding/benodighedengeen
Copyright © 2020 · Designed by Weij Reclamestudio