Titel WorkshopMVT Actief; van doeltaal naar voertaal
OmschrijvingUit het Belevingsonderzoek 2017 van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) bleek dat er een significante samenhang bestaat tussen het spreken van de te leren taal tijdens de les en de waardering voor het vak en de beleving van het nut van de taal. Het DIA adviseert daarom om gebruik te maken van taken waarmee de leerlingen zoveel mogelijk de doeltaal gebruiken. Door het gebruik van de doeltaal door docent én leerlingen ontstaat een taalrijke leeromgeving waarin leerlingen op een betekenisvolle en coöperatieve manier hun taalbeheersing kunnen vergroten.
Hoe geef je deze taken vorm zonder veel extra werk? En hoe vergroot je de kans dat het doeltaal-als-voertaal-principe een vaste plaats binnen het curriculum krijgt en niet – na een enthousiaste poging aan het begin van het schooljaar – na enkele weken naar de achtergrond verdwijnt? Deze vragen zullen in de workshop aan bod komen.
Theoretische achtergrondinformatie en het ervaren van werkvormen zullen elkaar daarbij afwisselen. Deelnemers krijgen aanvullend voorbeelden van werkvormen voor spreekvaardigheid mee naar huis en er is de mogelijkheid om interessant spreekvaardigheidsmateriaal te bekijken.
WorkshopleiderPeggy van Hoesel,, de Talengroep
DoelgroepMVT-docenten
Maximaal aantal deelnemers20
In deze workshop leer je- Spreekvaardigheidsopdrachten vormgeven zonder veel extra werk.
- Het doeltaal-als-voertaal-principe integreren in het curriculum.
Werkvormen- Theoretische achtergrondinformatie
- Zelf ervaren van spreekopdrachten
- Voorbeelden van spreekvaardigheidswerkvormen
- Inzien van interessant spreekvaardigheidsmateriaal
Voorkennis of voorbereiding/benodighedenGeen
Copyright © 2021 · Designed by Weij Reclamestudio